Huippukoripalloa jo vuodesta 1964!

Historia

HISTORIA

1960-LUKU : KUN KAIKKI ALKOI…

Kouvot perustettiin joulukuun 3. päivänä 1964. Kouvojen edeltäjänä kouvolalaisessa koripallossa voidaan pitää muutama vuosi aikaisemmin mestaruussarjassakin kauden verran pelannutta Kouvolan NMKY:tä.

Namikasta pelaajat siirtyivät yhdeksi kaudeksi jalkapalloseura Susiin. Jalkapallon uhtessa jättää lajina pienempi koripallo jalkoihinsa, koripalloijijat perustivat kokonaan uuden, oman seuransa. Kouvot oli syntynyt.

Ensimmäiset vuotensa Kouvot pelasi maakuntasarjassa.

Tosin on muistettava, että tuolloin divisioonia ei vielä ollut eli maakuntasarja oli kolmanneksi ylin sarjataso. Vuosikymmenen vaihteessa oltiin suomisarjassa, kolkutellen silloisten tähtipelaajien Jorma Raunion, Matti Arangon ja Juha Vettasen johdolla jopa SM-sarjan portteja.

Seuraa johti vuodesta 1965 aina vuoteen 1974 asti Jouni Kaikko.

1970-LUKU : TAISTELUA OLEMASSAOLOSTA

1970-luku oli Kouvoille erityisen vaikea. Edellä jo mainittujen runkopelaajien lähdettyä Kouvolasta muualle opiskelemaan edustusjoukkue putosi takaisin maakuntasarjaan.

Käytännössä kaikki seurassa tuona aikana toimineet ihmiset nimeävät yhden miehen Kouvojen pelastajaksi: yhdeksän vuotta ( 1974 – 1983 ) puheenjohtaajana toimineen Keijo Timbergin. Timbergin johdossa seura eli läpi 70-luvun kamppaillen sen puolesta, että koripallo ylipäänsä pysyi hengissä kaupungissa. Timberg itse muistelee vaikeuksia näin: “Nuorisotyö oli jossain vaiheessa lopahtanut. Onneksi se saatiin vuosikymmenen puolivälin tienoolla nousemaan uudelleen. Helppoa se ei ollut. Aina, kun saimme junioriryhmän nousemaan, pelaajat häipyvät Helsinkiin tai kuka minnekin”.

1979 edustusjoukkue nousi vahvistamaan tulleiden Kari Lahden , Pentti Koposen ja Jouko Haakanan avittamana takaisin suomisarjaan.

1980-LUKU : RAKENNUKSEN VUOSIKYMMEN

80-luvun alun miesten edustusjoukkue pelasi suomisarjassa ja hieman myöhemmin ja I-divisioonassa. Vuonna 1980 Kouvolassa nähtiin Kuvojen historian ensimmäinen amerikkalaisvahvistus Eugene “Slim” Harris, jonka koululaisille pitämät koripallokoulut saavuttivat ennennäkemättömän suuren suosion.

1981 päätettiin, että amerikkalaisen pelaajan palkkaamisen asemesta palkataan ammattitaitoinen päävalmentaja -toiminnanjohtaja. Tehtävään saatiinkin tunnettu koripallomies Martti Kitunen, joka samalla toimi ammatillisen kurssikeskuksen liikunnanohjaajana.

Edustusjoukkueen valmennuksen ohella Martti pani pyörimään nykyistä hedelmää kantavan juniorityön, jonka varsinaisen vetäjän roolin hoitivat Jouko Haakana, Jukka Ilonen, Matti Lemola ja Jarmo Valokorpi. Näille miehille kiitos. Useimmat heistä jaksavat vieläkin tehdä työtä seuran hyväksi.

Vuosikymmenen puolivälissä Kouvoilla oli paitsi hyvä, I-divisioonan kärjessä pelaava naisjoukkue, myös useita hyvin valmennettuja poikajuniorijoukkueita, osoittaen, että Kouvolan kaltaisesta pikkukaupungistakin voi tulla menestyviä koripallojoukkueita.

Kouvojen 35-vuotisessa historiassa vuotta 1989 voi pitää seuran tähän asti merkittävimpänä vuotena. Ensin keväällä miesten edustusjoukkue putosi suomisarjaan. Onneksi kakkosjoukkue Korikouvot, jossa silloin pelasivat esimerkiksi “herrat” Sydänmaanlakka ja Toijala, kuten myös hieman kokeneemmat Raunio ja Haakana, nousi karsintojen kautta suomisarjasta II-divariin. Seura sai myös ensimmäiset SM-mitallinsa, kun A-pojat saalistivat pronssia.

Kesällä Junior Basket Tournament järjetettiin ensimmäistä kertaa Kouvolassa. Kesän aikana seuran edustusjoukkueeseen valmentajaksi saatiin muuan Risto Piipari, kenties tärkein lenkki “nyky-Kouvojen” synnyssä.

Kun puhutaan Kouvoista 1980-luvulla, on pakko mainita Pentti Ahvenainen, seuraa vuosikymmenen lopussa johtanut ex-kotkalainen, jonka ansiosta Risto Piiparin Kouvolaan saaminen pitkälti on.

1990-LUKU: MENESTYKSEN VUOSIKYMMEN

Kulunut vuosikymmen on ollut kouvolalaiselle koripalloilulle melkoisesti tapahtumia ja menestystä tarjoava. Edustusjoukkue nousi vuonna 1993 mestaruussarjaan viihdyttyään ainoastaan kaksi kautta I-divisioonassa. On selvää, että seuraorganisatiolla oli moisessa vauhdissa perässä pysymistä. Sarjanousu toi silläkin saralla mukanaan muutoksia. Seura hajautettiin Edustus – ja JunioriKouvoiksi, taloudellisesti toisistaan erillisiksi yksiköiksi. Seura sai oman toimiston, Kouvolan katukuvassa nähtiin yli kymmenen vuoden tauon jälkeen taas ulkomaalaisvahvistus, oli Kouvot – fanituotteita …

Pentti Ahvenaisen jälkeen seuran puheenjohtajaksi tullut Juhani Pousi piti kentän ulkopuoliset asiat lujasti hallussaan. On selvää, että näinä aikoina pääsarjatason palloilujoukkuetta on hoidettu miltei kuten liikeyritystä, missä Jussi erittäin hyvin onnistuikin. Taloudelliselta, sekä tietysti pelilliseltäkin kannalta Kouvojen SM-sarjataivalta on auttanut suuresti joukkueen alusta asti omakseen ottanut kotiyleisö, joka on jokaisella kaudella ollut koko sarjan runsaslukuisempia.

Edustusjoukkueen kuusi SM-sarjakautta, 2 mestaruutta, 2 hopeaa, Suomen Cupin voitto ja selviytyminen miltei jokaisella kaudella play-offseihin ovat nostaneet Kouvot jo maratontaulukon 15. sijalle ja ToPo:n ja KTP:n kanssa vuosikymmenen menestyksekkäimpien seurojen rinnalle. On sangen vaikea korostaa liikaa Risto Piiparin osuutta Kouvojen menestyksessä. Risto teki seuran omista junioreista SM-sarjan huippupelaajia. Jo yhden kauden Kouvoja aijemmin valmentanut Timo Nieminen jatkaa nyt siitä, mihin Kouvot kevään mestaruuden jälkeen jäi.

Eri juniorisarjoissaikin menestystä on 90-luvulla tullut tasaisesti. Seuran poikajoullueet ovat napsineet jo useita mestaruuksia ja muita mitalleita. Seuran noin 450 jäsenestä lisenssipelaajia on kolmisen sataa, mikä oikeuttaa kansallisessa vertailussa kirkkaasti kymmenen sakkiin. Ilahduttavaa on viime vuosina kovaan nousuun lähtenyt tyttökoripallon ja harrastajamäärien kasvu.

Mitä tulee seuraorganisaatioon, on 90-luvulla tapahtunut melkoisesti. Tällä hetkellä seuralla on neljä täysipäiväistä työntekijää: toiminnanjohtaja , markkinointipäällikkö, juniorivalmennuspäällikkö ja päävalmentaja. Heidän, kuten myös Kouvoja vuoden 1999 alusta johtaneen Jorma Sirenin tavoitteena on luoda taloudelliset ja kilpailulliset puitteet kouvolalaisen koripallon säilymiselle ja kasvamiselle.

2000-LUKU: MENESTYKSEN ODOTUSTA …